• default color
  • green color
  • red color

Marijampolieciai

Saturday
Feb 24th

 

 

Pradžia Naujienos Virtuvė Aliejus – ir desertams
Aliejus – ir desertams PDF Spausdinti Email
Pirmadienis, 16 Kovas 2009 23:21

Aliejus žmonijos istorijoje žinomas daugiau kaip kelis tūkstančius metų. Įprasta, kad jo naudojame kasdien – gamindami salotas, blynus, mėsos patiekalus.

. Tiesa, daugeliui aktualiau, koks alyvuogių aliejus kokybiškiausias ir kokiais atvejais jį galima vartoti. 

 

Apie Viduržemio jūros virtuvę bendrą supratimą dabar turi beveik kiekviena šeimininkė. Daržovės, žuvys, mėsa, daug žolelių ir alyvuogių aliejus. Kad šis naudojamas salotoms, padažams gardinti, mėsai ir žuvims kepti, žinojau seniai. Tačiau, kad gali atstoti sviestą kepant pyragus, man buvo naujiena. Gal vien dėl to reikėjo apsilankyti Graikijoje…

Ir skanu, ir sveika

 Graikai – svetingi ir mieli žmonės, mėgsta valgyti ir gaminti. Regis, viskas labai paprasta: švieži produktai, tinkamos žolelės, prieskoniai ir alyvuogių aliejus. Bet kai konditeris Stelios Parliaros pastarojo įpylė gamindamas šokoladinį pyragą, nustebau. Aš naudoju sviestą. Negana to, šio aliejaus jis lašino ir gamindamas šokoladinius putėsius, ir migdolų pyragą, ir šokoladinį kremą su pistacijų trupiniais. Norit tikėkit, norit ne – alyvuogių aliejaus aitrumas desertams suteikė neįtikėtiną skonį. Beje, gaminti su juo paprasčiau nei su sviestu – nereikia tirpinti, o kalorijų abiejuose yra vienodai, tik pirmasis sveikesnis. Pasak žinomo graikų maisto eksperto ir žurnalisto Dimitrio Antonopoulo, aliejuje esančios nesočiosios riebalų rūgštys reguliuoja medžiagų apytaką, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, stabdo aterosklerozės vystymosi procesą, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. O antioksidantai, manoma, saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Amerikos mokslininkai, susidomėję Kretos gyventojų ilgaamžiškumu, atkreipė dėmesį į tai, kad jie vartoja labai daug alyvuogių aliejaus, ir pagal Viduržemio jūros dietą sudarė maisto piramidę. Pagal šią rekomenduojama valgyti daug vaisių, daržovių, žuvų, mažiau mėsos ir gyvulinių riebalų. O kaip šių pakaitalą – vartoti alyvuogių aliejų. “Visame pasaulyje populiarūs restoranai, kuriuose valgis gaminamas pagal Viduržemio jūros dietą”, – sakė į susitikimą dviračiu atvažiavęs maisto ekspertas. Beje, sveiką gyvenseną išpažįstantis D. Antonopoulas nesinaudoja mobiliuoju telefonu. 

Kuo kartesnis, tuo geriau 

“Alyvuogių aliejus papildo maistą naudingomis medžiagomis, patiekalai tampa gurmaniškesni”, – sakė D. Antonopoulas per aliejaus degustaciją. O degustuojamas šis produktas panašiai kaip vynas – svarbu skonis, poskonis ir kvapas. Ir… kaip kad vynas, skiriasi pagal kilmę. Nuo regiono, oro sąlygų, alyvuogių nuėmimo būdo priklauso aliejaus spalva ir kokybė. Beje, šios dvi kategorijos tarpusavyje nesusijusios. O štai skonis ir kokybė – taip. Kuo alyvuogių aliejus šviežesnis, tuo ir kartesnis. Graikiškam būdingas žalsvas atspalvis, stipriai kartus skonis ir ryškus vaisių aromatas. “Jei užsimerksi, gali įsivaizduoti, kad miegi alyvuogių giraitėje”, – sako maisto ekspertas.

Pasaulyje didžiąją dalį alyvuogių aliejaus sudaro maišyti – pagaminti iš įvairių teritorijų ir kokybės alyvuogių. Bet geriausias yra tas, kuris spaudžiamas čia pat esančioje spaudykloje iš vienoje alyvmedžių giraitėje išaugusių vaisių. Kai kuriose šalyse, tarp jų ir Graikijoje, kad aliejus kokybiškas, rodo etiketėje esantis trumpinys D. O. P. (vartotojų apsaugos sistemos ženklas). Tai reiškia, kad jis pagamintas Europos Sąjungos aprobuotuose regionuose (Graikijoje tai Kreta, Kalamata ir Lakonija), tik čia esantys maži šeimyniniai ūkiai garantuoja aukštą produkto kokybę. 

Kalbant apie alyvuogių aliejaus kokybę, labai svarbus vaisių rūgštingumas. Kuo šis mažesnis, tuo aliejus geresnis. Graikiško rūgštingumas ypač mažas – 0,3 % Itin svarbus ir gamybos procesas – pradedant vaisių skynimu (geriausia, kai skinama rankomis), baigiant spaudimu (geriausia, kai uogos spaudžiamos per 24 valandas, o oro temperatūra nėra aukštesnė nei 30 C). Visiškai natūralus alyvuogių aliejus gaunamas šaltuoju būdu, jo skonis ir kvapas negerinami jokiomis papildomomis priemonėmis. Iš tų pačių alyvuogių antrąkart spaudžiamas aliejus jau pašildomas ir rafinuojamas cheminiu būdu. Tad tokio kokybė gerokai prastesnė.

Geriausias ir kokybiškiausias graikiškas aliejus tas, ant kurio etiketės yra kokybės laipsnį rodantis žymuo “Extra Virgine“: toks spaudžiamas šaltuoju būdu, o vaisių rūgštingumas gali siekti iki 0,8 %. Tinkamiausia juo gardinti salotas, naudoti kaip užpilą. „Virgine“ alyvuogių aliejus išgaunamas taip pat nešildant, kai temperatūra siekia maždaug 27 C, tačiau šio rūgštingumas kiek didesnis – gali siekti iki 2 %. Šis aliejus mažiau aromatingas, tačiau puikiai tinka, tarkim, prancūziškoms bulvytėms kepti. Jis atsparus aukštai temperatūrai (savybės nekinta kaitinant iki 190 C). Jokie kiti riebalai nepasižymi tokiomis savybėmis. Todėl jei ką nors ketinate kepti su sviestu, idealiausia jį perpus atskiesti su aliejumi – tada sviestas nesusvils. Jei alyvuogių aliejaus etiketėje nėra nei “Extra Virgine“, nei „Virgine“, o rūgštingumas nedidelis (kad ir 1 %), neapsigaukite – toks produktas nėra natūralus ir geras.

Šokoladinis pyragas 

Gaminama – 10 min. 

Kepa – 30 min.

Reikės: 100 g šokolado, 160 g alyvuogių aliejaus “Gaea Sitia”, 200 g cukraus, 4 kiaušinių, 120 g miltų, 120 g smulkintų graikinių riešutų.

Gaminimas. Orkaitę įkaitiname iki 160 C. Šokoladą ištirpiname į karšto vandens vonelę įdėtame inde (galima ir mikrobangų krosnelėje). Išėmę iš vonelės, į šokoladą supilame aliejų, išmaišome. Atskirame inde plakame kiaušinius ir cukrų, kol masė tampa puri. Į ją supilame ištirpusį šokoladą, paskui – pamažu maišydami – beriame su riešutais sumaišytus miltus. Masę supilame į kepimo formą ir kepame pusvalandį. Vidus šiek tiek skystas, tačiau taip turi būti. Pyragą – dar šiltą – galima patiekti ir su plakta grietinėle ar ledais.

Šokoladiniai putėsiai 

6 asmenims

Ruošiama – 20 min.

Reikės: 270 g šokolado (jo sudėtyje turi būti ne mažiau kaip 55 % kakavos), 170 g alyvuogių aliejaus “Gaea Kalamata Extra Virgine”, 7 kiaušinių, 130 g cukraus, 30 g brendžio, nugremžtos vienos citrinos arba apelsino žievelės.

Gaminimas. Šokoladą ištirpiname į karšto vandens vonelę įdėtame inde. Išėmę iš vonelės, į šokoladą pamažu plona srovele supilame aliejų, paskui – lėtai maišydami – brendį. Atskiriame kiaušinio baltymus ir trynius. Į pastaruosius supilame pusę kiekio cukraus ir plakame tol, kol masė tampa puri, tada ją supilame į šokoladą. Plakikliu plakame baltymus (vidutiniu greičiu), kol masė sustangrėja. Tada ją supilame į šokolado masę, suberiame citrinos ar apelsino žievelę. Išpilstome putėsius į 6 stiklines ir padedame į šaldytuvą atšalti.

 

 
Taip pat skaitykite
  • Pause
  • Previous
  • Next
1/3
Konkursas karjeros valstybės tarnautojo Vaikų teisių apsaugos skyriaus vyriausiojo specialisto pareigoms (0)

Marijampolės savivaldybės administracija skelbia konkursą karjeros valstybės tarnautojo Vaikų teisių apsaugos skyriaus vyriausiojo specialisto (pareigybės lygis A, kategorija 10) pareigoms užimti.

daugiau..
 

REKOMENDUOJAME PROFESIONALUS

Reklaminis skydelis

Rekomenduojame

Reklaminis skydelis

Marijampolės Miesto Meniu

Reklaminis skydelis

Idėjų dirbtuvės

Reklaminis skydelis

Kinas Marijampolėje

 

„SPINDULIO“ KINO TEATRE SPALIO 6-12 D

Didžiojoje salėje:

Parkas GYVAI

 

PARKAS GYVAI 2016

Parkas gyvai sugrįžta į Marijampolę!

Orai

Orai, orų prognozė Marijampolėje - Orai24.lt

Orai, orų prognozė Kaune - Orai24.lt

Orai, orų prognozė Vilniuje - Orai24.lt

Orai, orų prognozė Šiauliuose - Orai24.lt

 Orai, orų prognozė Klaipėdoje - Orai24.lt

Orai, orų prognozė Palangoje - Orai24.lt

Reklama

 

 

 

 


JŪSŲ LAIŠKAI

Parašykite mums

Foto galerija


Teisinė pagalba