• default color
  • green color
  • red color

Marijampolieciai

Saturday
Jun 06th
Reklaminis skydelis
Pradžia Naujienos Virtuvė R. Martens: iš vyro išmokau per balius nenukrauti stalų
R. Martens: iš vyro išmokau per balius nenukrauti stalų PDF Spausdinti Email
Ketvirtadienis, 25 Birželis 2009 19:30

Restorano „Stakehouse „Hazienta" bendraturtė Rasa Martens (33) žino, kaip išsisukti, jei virėjas persūdė sriubą ar sudegino kepsnį, ir kaip įtikti per daug priekabiam klientui.

Bet grįžusi namo, Rasa visus kulinarinius reikalus mielai perleidžia savo vyrui.
 

- Ar restoranų virtuvėse atsitinka kas nors juokinga?

- Kiekvieną dieną! O tie smagūs nutikimai ir yra mūsų varomoji jėga! Štai visai neseniai vieno renginio organizatoriai mums pranešė, kad vakarėlis bus dešimtą vakaro, tačiau svečiai į restoraną susirinko ir prie staliukų susėdo keturiomis valandomis anksčiau. Kartą per skubėjimą ant jubiliejinio torto užrašėme ne tą skaičių, bet spėjome nukrapštyti (smagiai juokiasi). Svarbiausia, įvykus klaidai, nekelti sumaišties.

 

- Kaip gelbėjate sugadintą patiekalą?

- Geriausias gelbėjimo planas - pavaišinti svečią kokiu nors gėrimu, užkalbėti jam dantis ir gaminti patiekalą iš naujo. Jei persūdyta sriuba ar troškinys, galima įmesti maišelį ryžių, kurie ištrauks sūrumą.

 

- Ar pasakote svečiui, kad jo kepsnys pridegė ir reikės luktelėti, kol iškepsite kitą?

- Aš linkusi pasakyti tiesą, nes svečią galima apgauti tik kartą. Apgausi - jis daugiau nebeateis, o jei pasitaikys toks, kaip aš, dar šimtui žmonių papasakos, kad tame restorane lankytis neverta.

 

- Kaip elgiatės su itin priekabiais klientais?

- Nuginkluoju juos paslaugumu (šypsosi). To išmokau iš vienos moters, kuri Amerikoje dirbo milijonierių kirpykloje ir turėjo amžinai viskuo nepatenkintų klienčių. Tiesa, savo personalui nuolat kartoju, kad mandagumas mandagumu, bet jei klientas lipa ant galvos, reikia pastatyti jį į vietą.

 

- Ar pietaudama konkurentų restoranuose kritiškai vertinate maistą, aplinką?

- Jei patiko, visada pagiriu, jei ne, išsakau pastabas.

 

- Kas labiausiai erzina atėjus į restoraną?

- Nešvara. Mano manymu, net jei baldai ir kilimai yra seni, jie turi būti idealiai išvalyti.


- Kas turi nutikti, kad apsisuktumėte ir išeitumėte?

- Personalas turi ignoruoti arba nekultūringai elgtis. Net jei restoranas sausakimšas, padavėjas privalo nusišypsoti ir linktelėti ir taip parodyti, kad tave pastebėjo ir tuoj prieis. Trūkus kantrybei ne kartą išėjau iš restorano.

 

- Kiek paliekate arbatpinigių?

- Tai priklauso nuo sąskaitos dydžio: jei užsisakiau tik kavos ir desertą arba valgiau tik salotas, arbatpinigių palieku daugiau nei dešimt procentų, o jei sąskaita didelė, arbatpinigių palieku nedaug. Bet nuo vyro nuolat gaunu velnių, kad palieku per daug.

 

- O kada nepaliekate?

- Jei nepatinka maistas ar padavėjas nemoka atiduoti grąžos.

 

- Ar dirbant restorane gresia priaugti svorio?

- Taip atrodo, kad restorano darbuotojai tik ir kemša, kas po ranka. Dirbant restorane kaip tik norisi kuo paprastesnių, lengvesnių patiekalų.

 

- Esate kepsnių specialistė. Ar tikrai mėsą valgant su bulvėmis svoris auga kaip ant mielių?

- Auga, ir dar kaip! Bet man mėsa su bulvėm - taip skanu... Didžiulis lieknos figūros priešas ne tik bulvės, bet ir įvairiausi padažai.

 

- Kaip kariaujate su nepageidaujamais kilogramais?

- Oi, kariauju... (Atsidūsta.) Stengiuosi mažinti porcijos dydį, keptą mėsytę valgyti be duonos ir padažų, tačiau atsisakyti vakarinio valgymo negaliu. Sunku atsisakyti ir šviežutėlio prancūziško ragelio prie kavos, kai atėjus ryte į darbą kvepia visas restoranas.

 

- Koks maistas geriausiai numalšina alkį?

- Riešutai arba gabaliukas elnienos dešros, deja, jokie jogurtai ar kefyras man nepadeda.

 

- Jūsų vyras - užsienietis. Kokius mitybos įpročius iš jo perėmėte?

- Iš Johanno išmokau per balius nenukrauti stalų šimtais patiekalų. Net per didžiausias metų šventes vokiečiai svečiams siūlo ne daugiau nei keturis patiekalus. Dar įpratau, kad pusryčiai turi būti labai sotūs.

 

- Kokio patiekalo jis paragavo pirmą kartą atvykęs į Lietuvą?

- Lietuvą ir cepelinus jis atrado gerokai anksčiau nei mane (juokiasi). Lietuviški patiekalai jam labai patinka, net išmoko balandėlius gaminti, o štai mišrainių ir vėdarų nevalgo.

 

- Kokių kulinarinių gudrybių išmokote iš savo vyro?

- Deja, jis manęs nieko nemoko, veja iš virtuvės ir leidžia sugrįžti, kai reikia indus plauti. Johannas - nuostabus kulinaras, tik desertai jo silpnoji vieta. Firminiai jo patiekalai - kepta žąsis ir sūdyta lašiša.

 

- Kur dažniau priimate svečius - namuose ar savo restorane?

- Vokietijoje dažniau kviečiamės į namus, o Lietuvoje dažniau švenčiame restorane, kartais net ne savo.

 

- Jei svečiai užgriūva netikėtai, kuo vaišinate?

- Visada turiu kavos, įvairių mėsyčių ir silkės. Mūsų namuose visada yra Parmos kumpio ir meliono, alyvuogių ir saulėje džiovintų pomidorų. Tik va, su desertais bėda - moku tik želė pagaminti. Bet vynais neišeidama iš namų galėčiau vaišinti dvi savaites.

 

- Ar leidžiate draugams šeimininkauti jūsų virtuvėje, landžioti po šaldytuvą?

- Labiau pati mėgstu draugus apšokinėti, bet kartais rengiu kibinų arba sušių vakarėlius, o tada visi gaminame kartu. Deja, ne visada pavyksta: vieni susikoncentruoja į alų, kiti - į vyną. Va, per sušio vakarėlį iš Rygos grįžo vyras su šviežia žuvimi ir pradėjo ją kepti. O prisivalgę žuvies, svečiai sušio nebenorėjo.

 

- Kada pradėjote eksperimentuoti virtuvėje?

- Nuo vaikystės buvau labai gera pjaustytoja: mokėjau gražiai supjaustyti bulves baltai mišrainei, kiaušinius kvadračiukais sukapoti. Pjaustyti man sekėsi geriau nei gaminti, o kai išvažiavau gyventi į Vokietiją, vis pamiršdavau, ar gaminant balandėlius į faršą reikia mušti kiaušinį. Skambindavau mamai ir klausdavau, o ji bardavo: „Vaikeli, labai brangūs išeis tie balandėliai, nes šnekam ir šnekam telefonu." Galiausiai mama visus lietuviškus receptus surašė į sąsiuvinį ir dar įdėjo marliuką bulvių tarkei spausti. Bet metams bėgant kritau karjeros laiptais - iš pjaustytojos ir gamintojos tapau indų plovėja (juokiasi).

 

- Koks patiekalas vaikystėje jums buvo gardžiausias?

- Močiutės trupininis pyragas su kondensuotu pienu. Labai gaila, kad taip ir nesuspėjau paklausti jo recepto...

  

Salotos „Įspūdis garantuotas"

 

4 porcijoms reikės:

* pusės jaučio liežuvio,

* mažo indelio marinuotų agurkėlių,

* vidutinio dydžio svogūno,

* maltų pipirų,

* majonezo.

 

Liežuvį geriausia išsivirti patiems - bus dvigubai pigiau. Mėsą ir agurkus supjaustyti plonais šiaudeliais, svogūną labai smulkiai sukapoti, pabarstyti pipiriukais ir sumaišyti su majonezu.

 

Salotos „Avelė pievoje"

 

Salotoms reikės:

* 200 gramų avies sūrio,

* 6 didelių pomidorų,

* šūsnies šviežių bazilikų,

* maltų pipirų,

* dviejų šaukštų alyvuogių aliejaus.

 

Sūrį sumaigykite šakute, suberkite kubeliais supjaustytus pomidorus, kapotą baziliką, pagardinkite pipirais ir aliejumi.

Rasos įspėjimai, kaip galima sugadinti jautienos didkepsnį

- nusipirkti nekokybiškos mėsos,

- marinuoti ją acte,

- mėsą barstyti „Vegeta",

- perkepti,

- valgyti su kečupu.

 

 
Taip pat skaitykite
  • Pause
  • Previous
  • Next
1/3
Marijampolės miesto vietos veiklos strategijos įgyvendinimas įgauna pagreitį: paskelbtas III kvietimas teikti projektinius pasiūlymus (0)

Dar 2019 metais asociacijos „Marijampolės miesto vietos veiklos grupė“ įgyvendindamas projektas „Marijampolės miesto vietos plėtros strategijos įgyvendinimo administravimas“ įgavo pagreitį.

daugiau..
 

REKOMENDUOJAME PROFESIONALUS

Reklaminis skydelis

Rekomenduojame

Reklaminis skydelis

Marijampolės Miesto Meniu

Reklaminis skydelis

Kinas Marijampolėje

 

SPINDULIO KINO TEATRE VASARIO 22–28 DIENOMIS

Didžiojoje salėje:

Parkas GYVAI

 

PARKAS GYVAI 2016

Parkas gyvai sugrįžta į Marijampolę!

Orai

Orai, orų prognozė Marijampolėje - Orai24.lt

Orai, orų prognozė Kaune - Orai24.lt

Orai, orų prognozė Vilniuje - Orai24.lt

Orai, orų prognozė Šiauliuose - Orai24.lt

 Orai, orų prognozė Klaipėdoje - Orai24.lt

Orai, orų prognozė Palangoje - Orai24.lt

Reklama

 

 

 

 

 


JŪSŲ LAIŠKAI

Parašykite mums

Foto galerija


Teisinė pagalba