Šparagų mėnuo Spausdinti
Trečiadienis, 03 Birželis 2009 12:01

Viešbutyje „Radisson SAS Astorija" esantis prancūzų restoranas „Verres en vers" skelbia šparagų mėnesį ir savo lankytojams siūlo paragauti patiekalų iš šparaginių pupelių.

Vizito atidėti nereikėtų - gurmanų itin vertinama daržovė ant stalo tiekiama tik birželio mėnesį. Nesuspėjusiems šparagų teks laukti ištisus metus.

Prancūzijoje šparagai - viena populiariausių, brangiausių daržovių. Gurmanai jais mėgaujasi nuo balandžio iki birželio. Italijoje rengiamos šparagų mugės, kurių metu kulinarai paruošia tūkstančius porcijų mėgstamiausio italų patiekalo - rizoto su šparagais. Maistui vartojami 20-30 cm be šviesos užaugę ūgliai. Juose daug augalinių baltymų, mineralinių druskų, ypač kalio, magnio, fosforo, vitaminų (A, C, PP ir B grupės). Šparagams gamta suteikė ir gydomųjų galių.

Pasakodamas apie prancūzišką restorano virtuvę šefas Egidijus Lapinskas neslepia ambicijų pakeisti lietuvių nuomonę apie restoranus. „Norime, kad į mūsų restoraną užsukę žmonės jaustųsi laisvai, nesivaržytų. Čia kartu su padavėju galima išsirinkti vyno, kuris labiausiai tiks prie pasirinkto patiekalo, prireikus - pabendrauti su virtuvės šefu. O vartydami meniu klientai visada ras vieno patiekalo receptą, kurį galės pasigaminti namuose".

Kelių išskirtinio skonio patiekalų receptus restorano „Verres en vers" šefas siūlo pasigaminti ir jums.

 

Šparagai su be lukšto virtu kiaušiniu

Sudėtis:

1 be lukšto virtas kiaušinis skystu tryniu

1 juodojo triufelio griežinėlis

7 žali šparagų ūgliai

50 g lapinių žalumynų mišinio

50 ml „Mousseline" padažo

20 ml naminio užpilo

1 l vandens

Verdančiame vandenyje (su baltojo vyno actu) minkštai išvirkite kiaušinį be lukšto, atvėsinkite šaltu vandeniu. Verdančiame pasūdytame vandenyje išvirkite šparagus, jie turi liktų tvirti, bet ne kieti, atvėsinkite juos šaltu vandeniu. Prieš patiekdami kiaušinį ir šparagus pašildykite, papuoškite žalumynų mišiniu, triufeliu ir „Mousseline" padažu.

Gaminimo laikas: 30 min.

Porcija: 1.

 

Žaliųjų žirnelių sriuba

Sudėtis:

1 kg šaldytų žirnelių

350 g kapotų svogūnų

50 g sviesto

druskos, pipirų

50 g grietinės

2 valg. šaukštai kapotų mėtų

2 l daržovių sultinio

daržinio builio šakelė

30 g smulkiai pjaustytų pomidorų be odelės ir sėklų

250 g bulvių, pjaustytų smulkiais kubeliais

1 skiltelė česnako

250 g špinatų lapų

Pakepinkite svogūnus svieste, kol suminkštės, kartu su pjaustytomis bulvėmis. Pridėkite kapotų mėtų. Užpilkite daržovių sultiniu ir virkite ant lėtos ugnies, kol bulvės suminkštės, tuomet sudėkite žirnelius, pagardinkite druska ir pipirais, užvirinkite, išmaišykite ir pertrinkite per kūginį sietelį. Pagardinkite grietine, pomidorais ir daržinio builio šakele. Kaip galima greičiau atvėsinkite sriubą, kad spalva išliktų ryškiai žalia.

Gaminimo laikas: 30 min.

Porcijų: 8.

P.S. Šildydami sriubą labai nekaitinkite, antraip taps grūdėta ir neteks spalvos.

 

Trupininis rabarbarų pyragas

Sudėtis:

100 g rudojo cukraus

800 g rabarbarų, supjaustytų 2 cm gabaliukais

50 g sviesto

Žiupsnelis malto imbiero

½ citrinos sulčių

200 g miltų

200 g lydyto sviesto

120 g rudojo cukraus

Cukrų, miltus ir lydytą sviestą sudėkite į mikserio indą ir lėtai maišykite, kol gausite trupininį mišinį. Rabarbarus supjaustykite 2 cm gabalėliais, truputį pakepinkite keptuvėje su sviestu ir imbieru. Apšlakstykite citrinos sultimis ir pridėkite cukraus. Kai tik rabarbarai suminkštėja, nuimkite nuo ugnies. Rabarbarus sudėkite į kepimo indą ir užberkite trupiniais. Maždaug 30 min. Kepkite orkaitėje 160 laipsnių temperatūroje, kol trupiniai taps rudai auksinės spalvos. Nušluostykite ir atvėsinkite indą. Atšildykite karštoje orkaitėje apie 8 min. Patiekite su vaniliniu padažu.