E. Mildažytė: išdarinėti silkę išmoko anksčiau nei rašyti Spausdinti
Antradienis, 26 Gegužė 2009 21:50

„Jei ant manų košės užberia uogų - pusė velnio, bet jei uogos košėje sumarmaliuotos - mirtis", - sako ekrano žvaigždė Edita Mildažytė (43), nekenčianti ne tik košių makalošių bei saldžių sriubų, bet ir šiuos patiekalus primenančių tapybos darbų.

.

 

Ridikėlių nebūna per daug 

 

- Koks patiekalas vaikystėje jums buvo pats gardžiausias?

- Visais laikais skaniausi man du dalykai - šaltibarščiai ir sumuštiniai su ridikėliais. Nereikia net grietinės: atsipjauni riekę juodos duonos, plonai užtepi sviesto, padruskini ir dedi storomis riekėmis supjaustytus ridikėlius. Pastarieji man tokie gardūs, kad šiandien važiuodama iš turgaus neplautų du ryšelius surijau (juokiasi).

 

- Ar pirmas iškeptas blynas prisvilo?

- Praktikuotis pradėjau ne nuo blynų, o nuo silkės. Būdama penkerių jau mokėjau ją išdarinėti ir pamarinuoti. Pirmiausia reikia geros, riebios, bet ne per sūrios silkės. Actą būtinai reikia pasaldinti ir įpilti šaukštą gero aliejaus. Nors silkės receptų moku gerą „desėtką", acte marinuota silkė man pati gardžiausia. O karštą vasarą, kai visai nesinori valgyti, silkutė su virtomis bulvėmis - pats tas.

 

- Ar jūsų vyras geras kulinaras?

- Jis visai nemėgsta gaminti, be to, labai skiriasi mūsų skonis ir mitybos įpročiai. Košių, blynų, pieniškų sriubų niekada nemėgau, o jis mielai valgytų, jei tik gaminčiau. „Keistokas" ir mūsų pagranduko Mykolo skonis - nuo mažens jam gardžiausi sojų daigai ir juodos alyvuogės, kurių kiti vaikai baidosi. Mūsų šeimoje visi namo pareina skirtingu laiku, todėl dažniau gaminu ne tai, kas ką mėgsta, o tai, ką patogiau pašildyti išsėmus iš puodo, pavyzdžiui, balandėlius arba kotletus.

Indaplovė stovi be darbo

- Koks patiekalas jums bjauriausias?

- Saldi sriuba, kurią mano vyras tiesiog dievina. Man tai - tiesiog pasibaisėtinas maistas! Ir kisielius kažkoks nesuprantamas dalykas: turi gerą skystimą, tai ar būtinai reikia ten kažko prikliurkinti? Krakmolinga konsistencija man tiesiog šlykšti, vien dėl to ir kinų maisto nelabai mėgstu. Dar viena nesąmonė, kurią suvalgyčiau, tik jei mirtis žvelgtų į akis, yra latvių nacionalinis patiekalas - su kisieliumi sumaišyta ir ant viršaus paleistu žalio kiaušinio tryniu manų košė.

 

- Ką gaminate, jei norite vyrą pradžiuginti?

- Kai jis visą dieną būna nevalgęs, vakare pradžiugina bet koks patiekalas (smagiai kvatoja).

 

- Kiek dėmesio skiriate stalo estetikai?

- Per šventes stalą visada dengiame gražiomis išsiuvinėtomis staltiesėmis, puošiame gėlėmis - juk visa tai ir sukuria šventinę nuotaiką. Tai daro mano vaikai: iš vakaro išblizgina ir sudėlioja stiklus, lėkštes, įrankius.

 

- Kieno pareiga po „baliaus" viską nutvarkyti ir indus išplauti?

- Dažniausiai mano, bet per Velykas paprastai mama su seseria suplauna.

 

- Nejaugi turėdama tokią didelę šeimą iki šiol neįsigijote indaplovės?

- Gėda prisipažinti, indaplovę turiu lygiai trylika metų, bet iki šiol taip ir neišmokau jos įjungti. Prieš tai turėjau mažesnę, tai vis rėkiau, kad į ją indai netelpa. Ranką prie širdies pridėjusi prisipažinsiu - nesuprantu, kodėl prieš plaunant reikia maisto likučius su šakute iškrapštyti, paskui tą visą reikalą rauginti, kol prisikaups reikalingas lėkščių kiekis, ir tik tada įjungti. Indaplovės - labai netobula technika, o juk galėtų sukurti tokią, į kurią sumeti indus kaip į skalbyklę, ir ji pati atsirenka, kur mišrainė, kur pyragas, ir viską išspjaudo (juokiasi).

 

Pievelę vers daržu

- Kokius saldumynus labiausiai mėgstate?

- Sausainiai, tortai, šimtalapiai man - tikras iššūkis. Šito gėrio, mieli ponai, mano namuose negautumėte. Geriausias desertas mums - ledai ir želė.

 

- Rudens gėrybes marinuojate pati ar perkate parduotuvėje?

- Agurkus puikiai raugia mano anyta, o šiemet nusprendžiau grįžti į daržus - vėl sėti, sodinti, paskui raugti, marinuoti. Turiu nuostabių receptų.

 

- Ar mėgstate uogauti, grybauti?

- Labai mėgstu, bet kažkaip baravykų nedaug randu. O kaip skanu plonai supjausčius pakepti su sviestuku, pabarstyti druskyte ir dėti ant duonos. Šakės, kaip skanu!

 

- Ar pritariate, kad vyrai geresni kulinarai?

- Ne. Gaminimas - jausmo dalykas, tiesiog vyrai į šį procesą žiūri nuosekliau ir atsakingiau. Juk išleisk vyrą žaisti į kiemą su vaiku, tai jis ir žais, o moterys pasodina vaiką į smėlio dėžę, o pačios plepa telefonu (skaniai juokiasi).

 

Edita Mildažytė skaitytojams siūlo krizės metu labai praversiantį sočios kiaušinienės receptą.

„Tirpdom šaldytuvą"

Didelei šeimai reikės

* 10 kiaušinių,

* mažo indelio grietinės,

* tarkuoto fermentinio sūrio,

* 1 citrinos,

* 1 svogūno,

* visokių galiukų gabaliukų iš šaldytuvo.

Rūkytos dešros galiukus arba lašinukus pakepinam keptuvėje, ten pat sumetam sukapotą „cibulio" galvą. O tada metam viską, ką randame šaldytuve: pradedant dviem graudžiom „sosyskom", kurių jau niekas nebenori, pavėpusiom paprikom ir pomidorais, baigiant konservuotais žirneliais ir net žaliais kopūstais.

Tinka ir smulkiai supjaustyti marinuoti agurkai. Šiupinį kepinam, o per tą laiką išplakam 10 kiaušinių, supilam grietinę ir įspaudžiam citrinos, kuri duoda labai gerą rūgštelę. Pritarkuojam fermentinio sūrio ir plakinį užvarvolinam ant šiupinio viršaus. Nemaišom - tik uždengiam dangčiu ir laukiam, kol kiaušinienė gražiai išsipūs ir ims lipti per „petelnės" kraštus. Tada paimam didelę lėkštę, uždedam ant „petelnės", giliai įkvepiam ir apverčiam. Gaunam gražų torčiuką, kuris yra tikras nuostabuolis!